HEMSÄKERHET

I gamla tider satte husbonden kvasten framför dörren för att visa att ingen var hemma. Kvasten var förstås inget lås, men det behövdes inte heller. Inbrotten var sällsynta i samhällen där alla kände alla och eventuella tjuvar färdades långsamt med häst och vagn.

Idag kan närmsta granne vara obekant och tjuvarna har tillgång till moderna verktyg, mobiltelefoner och bil. Många inbrottsräder är numera ytterst välplanerade och utförs av flera personer i samarbete. Osäkerheten ökar och tryggheten sjunker. Många tror att de flesta inbrott görs nattetid och under de stora semesterperioderna. Faktum är, att flertalet inbrott görs under dagen, när folk är på jobbet och i skolan.

Så försäkrar sig tjuven om att du är bortrest

Han ringer dig och ber om ursäkt för felslaget nummer, när du svarar. En nummerpresentatör avslöjar varifrån den okända personen ringer.

Han ringer på dörren och frågar, när du öppnar, efter någon du inte känner. Sätt in en dörrkikare i dörren och komplettera med dörrspärr. Släpp aldrig in en främling när du är ensam hemma.

Han ringer på dörren och presenterar sig som kontrollant för tele-, energi-, försäkringsbolag eller politiskt parti.
Begär alltid legitimation och studera kortet noga. Notera gärna telefonnumret till den som ställt ut kortet, eller be att få ringa och bekräfta mötet innan du släpper in vederbörande.

Så tar sig tjuven in

Tjuven tar sig in den lättaste vägen, oftast genom fönstret eller genom att bryta upp altandörren. Låt montera en säkerhetsspanjolett och fönsterlås. I ytterdörren monteras ett godkänt säkerhetslås, antingen ett lås med spärrfunktion på insidan eller ett extralås, som komplement till det gamla. Se till att du får ett säkerhetsslutbleck monterat i karmen.

En glasad dörr, eller en med glasruta vid sidan, är lätt att forcera. En sådan dörr bör gå att spärra från insidan med nyckel, så att den inte går att använda vid flykten.
Tänk på vikten av att ha ett godkänt ytterdörrlås för att försvåra för tjuven att ta sig ut om han väl tagit sig in.

Bakdörr, balkongdörr, källardörr, verandadörr och garagedörr är alla utmärkta öppningar för inbrottstjuven. Alla dessa dörrar (så kallade ”skalskyddsdörrar”) bör säkras med godkända lås. Det finns bra lösningar för alla typer av dörrar.

Källarfönster och andra lättillgängliga fönster är möjliga ingångar. Glöm inte heller takfönster och -luckor. Godkända fönsterlås, galler och stålstänger bör användas i dessa fall. Se till att fästa dem ordentligt i karmen!

Stegen som står lutad mot väggen efter senaste målningen... Lås in den i garaget eller lås fast den med ett hänglås! Yxan i huggkubben är bra att slå in ett fönster med. Ta en sväng runt huset innan du reser bort och plocka ihop verktygen och lås in dem!

Fixa den trasiga ytterbelysningen så att inte tjuven får mörker att arbeta ostört i! Grannen har inte en chans att se någon i mörkret.

Godkända produkter som säkerhetsdörr, gallergrind och inbrottslarm sänker försäkringspremien. Detsamma gäller jordfelsbrytare och brandsläckare.
Läs mer på Försäkringsförbundets hemsida

Nu är tjuven inne. Vad stjäl han?

I första hand är det saker som är lätta att sälja och omsätta i pengar: värdepapper, fotoutrustning, stereo, video, TV, mobiltelefoner, datautrustning, verktyg, smycken, konst och antikviteter, det vill säga sådant som finns i de flesta hem.

Dina värdesaker bör märkas!
Skaffa en bankbox för det som är oersättligt. Det bör inte ligga hemma, inte bara för inbrotts- utan också för brandrisken. Fotografera eller filma hemmets värdesaker och lägg bilderna i bankboxen.
Märk, om möjligt, värdesakerna med ditt personnummer och gör en förteckning över dem, som du också stoppar i bankboxen.

Märkning
Märkta föremål är svårare att avyttra. Polisens möjligheter att identifiera föremålen ökar. Märk på varaktigt sätt, med märkpenna, hör efter med polisen eller försäkringsbolaget. Skriv personnummer (privatperson), organisationsnummer (företag) eller bilnummer (för det som tillhör bilen). Sätt upp dekaler på entrédörr och fönster.

Läs mer på Stöldskyddsföreningens hemsida.

När tjuven tagit sig in, ska han också ut.

Om han tog sig in genom ett fönster, vill han kanske inte ta samma väg ut med godset. Se därför till att sätta dörrarnas öppningsmöjligheter ur funktion genom att aktivera spärrfunktionen i låsstolpen. En okänd man på väg ut genom grannens fönster gör dig givetvis misstänksam (Grannsamverkan!). Ta signalement och notera eventuellt bilmärke och registreringsnummer, men ingrip INTE! Larma polisen, notera allt som händer och invänta polisen. Om du ser någon komma ut från grannens bostad med en TV i famnen och vet att de är bortresta, vad gör du då? Var vänlig, men misstänksam, och ring om nödvändigt polisen! Vi kan hjälpa dig se till att din bostad ger tjuven så stora problem, att han avstår från inbrottsförsök. Rätt säkerhetsutrustning håller hög kvalitet och är lätt att använda. I samband med de nya låsen, komplettera hemmet med fungerande brandvarnare. Se till att låset går att öppna med vred när du är hemma, det finns ingen tid över för att leta efter nycklar i en paniksituation.

Brandvarnare
Vid brand är det rökgaserna som är farliga. Skaffa en – eller flera – brandvarnare, som reagerar på den livsfarliga röken och väcker dig. Kontrollera batteri och funktion med jämna mellanrum. Byt batteri en gång per år.

Utrymningsplan
Gör en utrymningsplan. Låt barnen vara med. Om möjligt, se till att det finns minst två utrymningsvägar från varje sovrum. Se till att det finns vred på dörrarnas insida. Lås aldrig ytterdörren med nyckel när någon är hemma.
Läs mer på Svenska Brandförsvarsföreningens hemsida.

Lås och Larmteknik tillhandahåller kompletta säkerhetslösningar för alla typer av fastigheter, till exempel företag, villor och flerbostadshus. I vår butik, som riktar sig till både yrkesfolk och privatpersoner hittar du ett brett sortiment. Vi arbetar till exempel med låssystem, passersystem, kodlås, kameraövervakning, larmsystem, porttelefoner och mycket annat. Vi är återförsäljare för branschens ledande märken till exempel Assa, Medeco-Bilevel, Alfa, Dorma, Rco, Bewators, Bosch Security Systems och Solid. Vi har välutbildad personal och välutrustade servicebilar vilket garanterar att vi snabbt och effektivt kan hjälpa våra kunder med de säkerhetsproblem som kan uppstå.

MADE BY ohappa